Postkort om Skaterdater

Det er sommer. Varme og lyse nætter holder os udenfor, og selv de mest cinefile nyder mere af den friske luft. Sommersæsonens filmkultur er væsensforskellig, men den lever stadig videre. Skuelyst har modtaget en række postkort fra tidsskriftets skribenter, venner og bekendte, som beretter om vidt forskellige filmaktiviteter ude i verden.

Denne hilsen kommer fra Trine Riel, filmkunstner og ph.d. i film og filosofi fra University of Ireland Galway.

Skater Dater  (1965)

Det er tåget og forholdsvist varmt i Pyrenæerne i dag. Det ved jeg, fordi jeg sidder hjemme i stuen og ser Tour De France på TV2. Sværme af svedende, anorektiske mænd og evindelige helikopter-shots af bjergtinder og slotsruiner – udover det, får jeg set meget lidt her i ferien.

Jeg har f.eks. hverken set Midsommar eller Mid90s. Til gengæld fandt jeg den anden dag en vintage-filmperle på Vimeo, som passende kan ses som optakt til Jonah Hills nostalgitrip.

Skaterdater (Noel Black, 1965) er en montage af Californisk sommerromantik fra dengang forstadsdrenge med bøjle og sideskilning stod på skateboard i bare, solbrændte tæer. En 18 minutter lang coming-of-age historie, sat på en baggrund af blå himmel, parcelhusplæner og hjul over varm asfalt. Uden dialog og med stillehavet glitrende for enden af vejen. 

Skaterdater var nomineret til en Oscar og vandt guld i Cannes for bedste kortfilm i 1966. Den er også verdens første skateboardfilm. Du kan selv se den her https://vimeo.com/95819470

Go sommer!

Trine

skater_dater2.gif