Postkort fra den svenske countryside

Det er sommer. Varme og lyse nætter holder os udenfor, og selv de mest cinefile nyder mere af den friske luft. Sommersæsonens filmkultur er væsensforskellig, men den lever stadig videre. Skuelyst har modtaget en række postkort fra tidsskriftets skribenter, venner og bekendte, som beretter om vidt forskellige filmaktiviteter ude i verden.

Denne hilsen kommer fra vores webredaktør Eva Krems.

Skater Dater  (1965)

I aftes var der rockabilly-kväll på ‘den lokale’ i den lille by i Sverige, hvor jeg er på ferie. I øvrigt består den lokale praktisk talt af et havetelt midt i byen. Ikke desto mindre var der fuldt fremmøde fra landsdelens raggare i deres gamle, rustne amerikanerbiler.

Dét koblet med, at Sveriges ’countryside’ på mange måder minder om USA’s – store biler, store distancer, rock-og-rul og udtyndede landsbyer som alligevel allesammen har en automekaniker – fik mig til at tænke på Quentin Dupieux’ mærkelige horrorfilm Rubber fra 2010, som jeg genså samme aften.

Filmens centrale omdrejningspunkt er et seriemorderisk dæk, der ruller rundt og dræber både dyr og mennesker med sine overnaturlige kræfter. Samtidig er dækhistorien en slags fortælling-i-fortællingen for en gruppe “filmtilskuere”, der ser på med kikkerter fra sikker afstand.

Rubber er selvsmagende med sin metatekstuelle kritik af filmbranchen og reality-tv: Tilskuerne er selvoptagede og krævende. Den kiksede producerassistent, med kæmmet sideskilning og attachémappe, kommunikerer kun med “The Man” gennem en telefon. Gummidækket vil hævne sig på Hollywood, der udnytter det til underholdning.

Det kammer over og bliver for karikeret, også selvom Rubber overvejende benytter exploitation-genrens i forvejen overdrevne greb – og måske netop derfor. Det bliver dobbeltkonfekt. Jeg kan dog stadigvæk værdsætte, at Dupieux gjorde forsøget med at virkeliggøre et plot, der lyder som en idé undfanget en sen bodeganat.

Det lyder måske ikke som verdens mest brændende anbefaling, men hvis ikke det mærkelige plot pirrer din nysgerrighed, så ved jeg snart ikke.

God sommer, allihoppa!

Eva

 
Visning

Rubber kan lejes på Blockbuster.dk